Test samostalnosti je počeo sa primenom od 1. marta 2020. godine, a Poreska uprava je objavila uputstvo koje definiše kriterijume za ocenu samostalnosti preduzetnika. U nastavku su opisani ključni kriterijumi:

1. Radno vreme, odmor i odsustva preduzetnika: Preduzetnik treba samostalno da raspoređuje svoje radno vreme. Inspektor proverava da li preduzetnik ima obavezu da bude na raspolaganju nalogodavcu u određenim vremenskim periodima.

2. Korišćenje prostorija za rad: Preduzetnik treba da obavlja poslove u svojim prostorijama. Inspektor proverava da li preduzetnik koristi prostorije nalogodavca samo povremeno.

3. Organizacija stručnog osposobljavanja: Preduzetnik treba da bude već osposobljen za zadatke koje obavlja. Učešće u specifičnoj obuci može značiti da kriterijum nije ispunjen.

4. Način angažovanja preduzetnika: Preduzetnik treba da bude angažovan preko javnog oglasa ili putem agencije. Inspektor analizira oglase i način angažovanja.

5. Obezbeđivanje alata i opreme: Preduzetnik bi trebalo da koristi svoju opremu. Inspektor proverava vlasništvo nad sredstvima i kontrolu nalogodavca nad procesom rada.

6. 70% prihoda od istog nalogodavca: Inspektor proverava da li više od 70% prihoda preduzetnika dolazi od jednog nalogodavca u periodu od 12 meseci.

7. Preuzimanje poslovnog rizika: Preduzetnik treba da snosi poslovni rizik. Inspektor proverava ugovorne klauzule o preuzimanju rizika.

8. Zabrana poslovanja sa drugim nalogodavcima: Inspektor proverava da li postoji zabrana poslovanja sa direktnom konkurencijom nalogodavca.

9. Broj radnih dana za nalogodavca: Preduzetnik koji obavlja aktivnosti za nalogodavca 130 ili više dana u periodu od 12 meseci može se smatrati nesamostalnim.

Ovi kriterijumi su ključni za ocenu samostalnosti preduzetnika i usklađenost sa propisima Poreske uprave, a bitno je napomenuti da preduzetnik može „pasti“ do 4 kriterijuma.

Preuzmite besplatni vodič.

15 načina da isplatite novac za 0% poreza.