Otvaranje firme u Srbiji može biti privlačna opcija za nerezidente zbog povoljnih poreskih uslova, jednostavnih procedura, i pristupa tržištu Evropske unije i zemalja Balkana. Kao nerezident, važno je da se upoznate sa specifičnim koracima i pravnim zahtevima koje treba ispuniti prilikom osnivanja firme u Srbiji.

1. Pravni okvir

Nerezidenti, uključujući fizička i pravna lica, imaju pravo da osnivaju privredna društva u Srbiji pod istim uslovima kao i rezidenti. Najčešći oblici poslovanja su društvo sa ograničenom odgovornošću (DOO) i akcionarsko društvo (AD). Najpopularniji oblik za male i srednje preduzetnike je DOO zbog jednostavne strukture i ograničene odgovornosti osnivača.

2. Izbor poslovnog oblika

Prvi korak je odlučivanje o obliku poslovanja. Društvo sa ograničenom odgovornošću (DOO) zahteva minimalan osnivački kapital od 100 dinara, dok je za akcionarsko društvo (AD) potrebna veća suma. DOO je jednostavniji za vođenje i idealan za manje firme.

3. Osnivački akt i registracija

Sledeći korak je priprema osnivačkog akta koji može biti ugovor ili odluka o osnivanju firme. Ovaj dokument mora sadržati sve osnovne informacije o firmi, uključujući naziv, adresu sedišta, delatnost, iznos osnivačkog kapitala, i podatke o osnivaču.

Nakon toga, potrebno je izvršiti registraciju firme u Agenciji za privredne registre (APR). Registracija se može obaviti elektronski ili putem posete šalteru APR-a. Registraciona taksa iznosi oko 4.900 dinara za društvo sa ograničenom odgovornošću, dok su takse za akcionarska društva nešto veće.

4. Bankovni račun

Nakon registracije firme, potrebno je otvoriti poslovni račun u banci. Kao nerezident, možda ćete morati da priložite dodatnu dokumentaciju, poput pasoša i potvrde o prebivalištu. Važno je da odaberete banku koja nudi usluge prilagođene vašim potrebama, uključujući devizne račune.

5. Porezi i doprinosi

Srbijanski poreski sistem je povoljan za preduzetnike, sa stopom poreza na dobit od 15%. Takođe, postoji niz poreskih olakšica i podsticaja, posebno za investitore i startape. Neophodno je da se upoznate sa obavezama u vezi sa obračunom i uplatom poreza, kao i sa vođenjem knjigovodstvene evidencije.

 6. Dozvole i licence

Zavisno od delatnosti kojom planirate da se bavite, može biti potrebno pribaviti specifične dozvole ili licence. Na primer, ukoliko osnivate firmu u oblasti građevinarstva, telekomunikacija ili zdravstva, morat ćete pribaviti odgovarajuće dozvole od nadležnih organa.

7. Pravni i poslovni savetnici

S obzirom na to da su procedure i propisi često složeni, preporučuje se angažovanje pravnih i poslovnih savetnika sa iskustvom u radu sa nerezidentima. Oni vam mogu pomoći da ispunite sve pravne zahteve i optimizujete poslovanje u skladu sa važećim zakonima.

8. Zaključak

Otvaranje firme u Srbiji kao nerezident može biti odlična prilika za širenje poslovanja i iskorišćavanje prednosti srpskog tržišta. Uz pažljivo planiranje i poštovanje zakonskih procedura, možete uspešno pokrenuti i voditi poslovanje u ovoj zemlji.

Preuzmite besplatni vodič.

15 načina da isplatite novac za 0% poreza.